Onze missie
SK Bellem stelt zich als doel om iedereen volgens zijn eigen mogelijkheden, op een pedagogische en sportieve verantwoorde manier, via een goed onderbouwde voetbaltechnische opleiding en onder deskundige begeleiding, de kans te geven, zich verder te bekwamen in zijn favoriete sport. Mede door een constructief en open beleid willen we komen tot het scheppen van een verbondenheid met onze club SK Bellem.
Wij willen onze spelers opleiden in een kindvriendelijke omgeving waar we naast de voetbaltechnische opleiding ook aandacht besteden aan educatieve en sociale waarden. Het is de intentie om iedere speler steeds met plezier zijn hobby te laten uitoefenen.
Op langere termijn is het tevens onze bedoeling om de spelers op te leiden zodat ze klaar zijn om de stap te zetten naar onze A-kern.
Hoe het ooit begon
Tijdens het voetbalseizoen '32-'33 kwamen wij - Roger Lootens, Gustaaf Wille en Henri Goedgebuer - per fiets van een wedstrijd te Aalter, dat toen in KVS Oost-Vlaanderen speelde. Onder de indruk van die sportgebeurtenis zei Henri: "In Bellem zouden we ook een ploeg moeten hebben."
Maar om verschillende redenen scheen dat ons bijna onmogelijk.
De gemeente was te klein. Er waren geen spelers. Toch werd zijn voorstel niet van de hand gewezen. De koppen werden bij elkaar gestoken in herberg 'De Vriendschap' bij Edward Saelens (Dorp). Er kwam schot in de zaak. Een tiental jongeren waren er voor te vinden.
Eerste probleem: een bal ! Arthur Van De Walle kon er één bemachtigen op school. Wij hadden geen terrein. De weide van onze lokaalhouder mocht gebruikt worden, maar zij was te klein.Het had allemaal geen belang. Er werd geoefend: stampen en shotten, lopen, vallen, opstaan en zich bezeren, doorwerken en wedijveren en de bal om ter verst wegtrappen. Dat alles gebeurde in de Kerkstraat (Museumstraat) .
Van boswachter René Martens kregen we sparren om doelen te maken. De belangstelling groeide en jongeren sloten zich aan.Er kon een eerste maal gespeeld worden tegen een andere straatploeg in de Kestelstraat te Aalter. De thuisploeg beschikte maar over één bal en zo moesten wij onze enige bal als reserve meenemen.
Het elftal zag er als volgt uit:
• doel: Verheye Gustaaf
• achter: Lamiroy Norbert en Van Parijs Emiel
• midden: Lootens Roger, Goedgebuer Henri en De Neve Amédé
• voor: De Waele Achiel, Wille Gustaaf, Morthier Gerard, Vlaminck Gustaaf en Van de Walle Arthur.
Voetbalschoenen hadden wij niet genoeg en enkelen speelden dan maar met werkschoenen. Een speler van onze ploeg had een groen-wit gestreepte trui, de anderen een witte zakdoek om de linkerarm en een zwarte broek, gemaakt door Gerard Van Der Vennet en uit eigen zak betaald. De wedstrijd eindigde op 3-1 , een nederlaag. Niemand was mistevreden: er was een voetbalploeg en er werd gespeeld.
Als we wilden voortgaan moest er geld in de lade komen. Daarom storte elke speler of lid wekelijks 1 fr. in de clubkas.
De 2de match ging door in de Weststraat, eveneens te Aalter en opnieuw verlies: 2-1. Een thuismatch moest er komen. Op de weide van de kinderen Herteleer in de Kazernedreef (Langstraat) mocht er gespeeld worden, mits toelating van de eigenaar. Baron René de Kerckhove-d'Exaerde ging akkoord en gaf 55 fr. steun aan de club, wat in dank aangenomen werd. Onze sparren werden verplaatst. Er werd gespeeld tegen de Wetstraat. De uitslag 2-1, natuurlijk gevolgd door een vreugdevol samenzijn in 't lokaal.
Overal werden er ploegen opgericht: in Knesselare, Vosselaere, Hansbeke.Tegen al die ploegen werden vriendschappelijke wedstrijden gespeeld.Het aantal spelers groeide.Het eerste voetbalseizoen, buiten competitie, ging naar zijn einde, maar om het af te sluiten werd ter gelegenheid van de 3de zondag van mei - dorpskermis- toen ook nog in haar kinderschoenen, een wedstrijd op touw gezet tegen het toen sterk spelende Knesselare. Om die ploeg aan te kunnen werd voor versterking gezorgd. De elftallen werden van het lokaal naar het terrein door ' De Lustige Boerkes ' van Tielt muzikaal begeleid. De einduitslag 1-0.
De toeschouwers hadden gezien dat er iets degelijks moest gedaan worden.
Lootens Cyriel (kloefkapper) begon aan een bestuur te denken en dat kwam vlug tot stand. Zo werd Verhoudstraete Henrie voorzitter, begeleid door Lootens Cyriel, De Wispelaere Omer, De Bruyne Maurits en Saelens René. Proost werd onderpastoor E.H. Jozef De Wilde. Ook hij schonk 55 fr. aan de clubkas. Er werd een andere weide gehuurd die voldeed aan de normen van de voetbalbond. Landbouwer Alfons Van De Steene in de Kerkstraat (Museumstraat) vroeg 1000 fr. per jaar, maar in de maanden mei tot en met augustus mocht het veld voor voetbal niet gebruikt worden. Het terrein werd afgebakend door meester André Van Daele. Het hout voor nieuwe doelpalen werd geschonken door Dhooge Cyriel en de ijzeren stang door August De Jaegher. De netten werden aangekocht. De uitrusting: wit-groen gestreepte trui met zwarte broek en groene kousen.
De eerste wedstrijden vormden een bekertornooi met 4 ploegen.
De uitslag: 1/ Bellem - 2/ Machelen - 3/ Zomergem en als laatste Vosselare.
Het volgende seizoen werden er alleen oefen- en vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. Pas bij de aanvang van het seizoen '34-'35 werd er in verbond gespeeld.
In de loop van 50 jaar werd er gespeeld in KVS - KVVB - KVS en tenslotte in KBVB.. Ook werd er meermaals van terrein veranderd.
Zo heeft voetbal zijn intrede gedaan in Bellem en is een geliefde sport geworden voor velen.
Gustaaf Wille