Wat is de toegelaten snelheid ter hoogte van een verhoogde inrichting?

30 augustus 2019 16:40

We willen er eerst op wijzen dat men altijd de snelheid moet aanpassen aan de omstandigheden en dit zeker ter hoogte van plaatsen waar er regelmatig veel kinderen aanwezig zijn!

Een verhoogde inrichting wordt (buiten de zones 30) aangekondigd door het (eerste) gevaarsbord A14 (rode rechtstaande driehoek) 

. Bij de inrichting zelf staat het (tweede) aanwijzingsbord F87 (blauwe vierkant).

De maximumsnelheid op een verhoogde inrichting is dan 30 km/uur en is het verboden erop links in te halen (ook een fietser!).

Voor de volledigheid: gezien de aanwezigheid van de oversteekplaats voor fietsers en bromfietsers (ZONDER VERKEERSLICHTEN), die herkenbaar is aan de twee parallelle onderbroken strepen, gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen.

Als autobestuurder, motorrijder, vrachtwagenbestuurder,...

* mag je een oversteekplaats voor fietsers en bromfietsers maar met matige snelheid naderen.

* moet je fietsers en bromfietsers die al aan het oversteken zijn op de oversteekplaats, veilig laten oversteken zonder dat ze moeten versnellen. Indien nodig moet je stoppen.

* mag je geen andere voertuigen inhalen die een oversteekplaats voor fietsers en bromfietsers naderen of ervoor stoppen.* mag je geen oversteekplaats voor fietsers oprijden als de kans bestaat dat je erop moet stoppen (bv. door belemmerd verkeer of file).

Als fietser...

mag je je alleen maar voorzichtig op een oversteekplaats begeven, en moet je rekening houden met de naderende voertuigen. Andere bestuurders zijn niet verplicht om jou voorrang te verlenen als je op een fietsoversteekplaats wil oversteken!

Zie anders de rechtsgrond: https://wegcode.be/wetteksten/... en https://www.veiligverkeer.be/i...